Logo Dokter-Plexiglas.nl

Plexiglas Info

Welkom op de informatie pagina over Plexiglas.


Wij zetten hier een aantal dingen over plexiglas voor u op een rijtje

- Wat is plexiglas?
- Hoe wordt plexiglas geproduceerd?
- Wat is XT en GS en wat zijn de verschillen?
- Welke eigenschappen heeft plexiglas?
- Waar kunt u plexiglas voor gebruiken?
- Wat zijn de voordelen van plexiglas ten opzichte van gewoon glas?
- Hoe bewerken wij plexiglas?
- Hoe kunt u zelf plexiglas bewerken?

Uiteraard is het mogelijk dat uw vraag hierboven niet vermeld staat. Schroom dan niet uw vraag aan ons te stellen. Wij zijn bereikbaar via email op info@dokter-plexiglas.nl.

Wat is Plexiglas?

Plexiglas is eigenlijk een merknaam van acrylaat. Naast plexiglas zijn er nog tal van andere merken acrylaat beschikbaar. De meest bekende zijn o.a. Perspex, Nudec, Arla maar uiteindelijk is dit allemaal acrylaat. Over het algemeen bedoelt men bij plexiglas aan een transparante heldere plaat van plastic of een kunststof.

Plexiglas heeft echter een andere technische naam waaronder het bekend is. Het is namelijk polymethylmethacrylaat, of in het kort PMMA. Het wordt gemaakt door het samen voegen van Aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur.

Hoe wordt plexiglas geproduceerd?

Door Aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur onder de juiste omstandigheden samen te voegen ontstaat acrylaat oftewel PMMA. Daarna heb je een vloeibare emulsie die als hij afkoelt resulteert in een transparante plaat die wij plexiglas noemen.

Als deze emulsie wordt gegoten in een glazen bak, dan krijg je de GS variant, oftewel gegoten plexiglas. Op het moment dat je het uitrekt of extrudeert krijg je de XT variant.

Wat is XT en GS en wat zijn de verschillen?

Zoals reeds voornoemd is de GS plexiglas variant een gegoten plaat die in glas uithardt. De XT plaat wordt door een extruder uit een mond geperst tot een plaat. Een belangrijk verschil tussen de twee varianten is dat de gegoten plaat iets harder is. Het plexiglas is daardoor kras vaster. Ook zit er in een gegoten GS plaat minder spanning in de plaat. Wanneer een plaat verwarmd wordt door bijvoorbeeld een oven of door laseren of vlampolijsten, dan blijft de GS plaat sterk en de eigenschappen van de plaat blijven intact. Bij een XT variant is er kans op scheuren of breken. Vooral bij het bewerken van plexiglas is het van belang dat wij weten wat er bewerkt moet worden. Wij kunnen u dan de juiste plaat adviseren.

Welke eigenschappen heeft Plexiglas?

Plexiglas is een goede vervanging van glas. Het voordeel is dat Plexiglas minder snel breekt en in stukken valt dan glas. Ook is het een stuk goedkoper. Plexiglas is eveneens goed toepasbaar voor binnen en buitentoepassingen. Het kan goed tegen temperatuurwisselingen en heeft uv-bescherming.

Plexiglas wordt dan ook vaak gebruikt als glasvervanging voor veranda's, voorzetramen, naambordjes etc.

Plexiglas wordt eveneens veel gebruikt voor bewerkingen. Het materiaal hecht goed voor folies. Het kan goed worden gezaagd en gefreesd, zodat er allerlei vormen uitgehaald kunnen worden. Er kan makkelijk in geboord worden zodat het als ophangbord kan dienen. Het materiaal laat zich eveneens goed verlijmen voor stofkappen. Daarnaast kan het materiaal gelaserd worden om te snijden of kan er lasergegraveerd worden zodat er teksten op het Plexiglas kunnen worden gezet. Ook kan het materiaal verwarmd worden om te buigen of te vervormen. De mogelijkheden met Plexiglas zijn dan ook bijna eindeloos.

Wilt u meer weten over de bewerkingsmogelijkheden of de eigenschappen van Plexiglas? Neem dan gerust contact met ons op via 
info@dokter-plexiglas.nl 

Waar kunt u Plexiglas voor gebruiken?

Door de goede eigenschappen van Plexiglas kan het voor vele doeleinden worden gebruikt. Een van de belangrijkste toepassingen is het vervangen van glas. Dit kan op vele manieren. Denk hierbij aan veranda's, voorzetramen of naambordjes. Plexiglas is lichter en sterker dan glas, maar ook een stuk goedkoper.

Plexiglas is eveneens goed te bewerken. Hierdoor kunnen er stofkappen van gemaakt worden, folderstandaards, lichtreclame, gevelletters etc. Vooral in de reclameindustrie wordt Plexiglas veel gebruikt.

Een andere toepassing is dat Plexiglas veel wordt gebruikt als beschermmiddel. Zo wordt het voor kunststwerken geplaatst zoals schilderijen, foto's of andere lijsten. Ook wordt het gebruikt als voorzetraam of beschermplaat van een product. De mogeijkheden met Plexiglas zijn dan ook eindeloos.

Wat zijn de voordelen van Plexiglas ten opzichte van gewoon glas?

Een eerste voordeel is dat Plexiglas een stuk lichter is dan glas. Daarnaast breekt het minder snel dan glas. Ook versplintert het materiaal niet zoals glas. Het zal eerder scheuren of breken dan versplinteren. Een ander belangrijk voordeel is dat het een stuk goedkoper is dan glas. Plexiglas is dan ook een waardig alternatief voor glas.

Een ander voordeel is dat u als consument makkelijk aan Plexiglas kan komen. Ook is het gemakkelijk op maat te verkrijgen. Met glas is dat een stuk lastiger. Ook het bewerken van Plexiglas is makkelijker. Het boren van gaten of het vervormen van Plexiglas gaan makkelijk dan glas. Ook is het prima zelf te doen.

Hoe bewerken wij Plexiglas?

Plexiglas kan op vele manieren worden bewerkt. De mogelijkheden die wij bieden staan hieronder vermeld.

Plexiglas Boren

Het plaatsen van boorgaten.

Het maken van boorgaten kan op 3 manieren. Ten eerste kunnen wij boorgaten plaatsen met een kolomboor. Daarnaast kunnen boorgaten ook uitgefreesd worden via een freestafel. Een andere optie die wij aanbieden is boorgaten laseren.


Vormen uit Plexiglas halen
De standaard vorm zoals een vierkant of rechthoek kunnen we via een gewone zaag doen. Dit kan op een wandzaag, altendorf of opdeelzaag. Als er ronde vormen of schuine kanten uit Plexiglas moeten worden gehaald, dan hebben we andere machines nodig. Zowel de freesmachine als de lasermachine kunnen dit prima verzorgen. Beide machines hebben zo hun voordelen. De frees is sneller, maar laat iets doffere randen over. De laser is langzamer maar zorgt voor transparante randen.

Plexiglas buigen
Het buigen van plexiglas kan op twee manieren. Het Plexiglas omvouwen gaat vaak via een hittedraad. Ook kan Plexiglas met een oven worden vervormd. Hiermee kunnen vele vormen worden gemaakt.

Graveren van Plexiglas
Op Plexiglas kan mooi worden gegraveerd. Dit gaat altijd met een lasermachine, maar wel met een speciale.  Er zijn ook lasers die alleen kunnen snijden. Wij gebruiken echter een lasermachine die beide bewerkingen kan.

Polijsten van Plexiglas
Een mooie gelijste rand op Plexiglas is soms erg belangrijk. Zeker bij kunstwerken of andere zichttoepassingen van Plexiglas is het belangrijk dat de randen mooi glad en transparant worden geleverd. Als de plaat gelaserd wordt dan zijn de randen sowieso mooi glad en transparant. Platen kunnen ook op een andere manier worden gepolijst. Er zijn 2 soorten polijstmachines. Een diamantpolijstmachine kan alleen rechte stukken polijsten. Een vlampolijstmachine kan ook ronde vormen mooi glad en transparant maken.

Verlijmen van Plexiglas
Plexiglas is ook mooi te verlijmen. Vaak gebeurt dit voor stofkappen voor musea of om modelfiguren mooi te presenteren. Het verlijmen van Plexiglas gebeurt met speciale acryllijm genaamd Acryfix. Bij stofkappen zagen wij het Plexiglas verstek en verlijmen het netjes aan elkaar zodat er geen dikke randen ontstaan.

Hoe kunt u zelf Plexiglas bewerken?

Plexiglas zelf bewerken is zeker mogelijk. Het hangt echter wel af welk gereedschap u tot uw beschikking heeft en hoe ver u wilt gaan wat betreft bewerkingen.

Het plaatsen van boorgaten in Plexiglas kan heel goed thuis gedaan worden. Het belangrijkste is dat er gebruik gemaakt wordt van een ijzerboortje. De dingen waar u goed op moet letten zijn dat de plaat stabiel ligt. Het liefst moet u door de plaat heen kunnen boren in een onderplaat. Verder moet u de boormachine zelf het werk laten doen. Geforceerd boren kan leiden tot scheuren of breken. Ook is het verstandig minimaal 10 mm uit de rand te boren. Dit voorkomt scheuren of breken.

Ook kunt u platen prima op maat zagen. Een decoupeerzaag is hiervoor het meest geschikt. Eigenlijk geldt voor het zelf zagen hetzelfde als voor het boren. De plaat moet stabiel liggen en niet kunnen vibreren. Verder moet u de zaag het werk laten doen en niet duwen door de plaat.

Heeft u nog verdere vragen over zelf Plexiglas bewerken? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via info@dokter-plexiglas.nl.