Logo Dokter-Plexiglas.nl

Polycarbonaat platen

Bij Dokter Plexiglas vindt u een zeer ruim assortiment aan hoogwaardige polycarbonaat platen, ook wel bekend als lexaan platen. We bieden polycarbonaat aan in uiteenlopende diktes: variërend van 2 mm t/m 10 mm dik. Bovendien zagen we polycarbonaat platen gratis op maat in onze eigen werkplaats. Bekijk hieronder ons complete assortiment en lees informatie over de eigenschappen, toepassingen en het bewerken van polycarbonaat.

Polycarbonaat platen kopen

Polycarbonaat eigenschappen

Polycarbonaat is een thermoplastisch polymeer en staat ook wel bekend als lexaan. Plaatmateriaal dat gemaakt is van polycarbonaat steekt met kop en schouders uit boven andere kunststofsoorten op het gebied van hardheid, slagvastheid, weer- en krasbestendigheid. Zo is polycarbonaat ruim 250 keer sterker dan regulier glas, terwijl het 50% lichter is. Om deze reden worden polycarbonaat platen vaak gebruikt als veiligheidsbeglazing. Ondanks de enorme slagvastheid is polycarbonaat bewerken relatief eenvoudig en biedt het nog veel meer voordelen:

  • Polycarbonaat is onbreekbaar
  • 50% lichter dan regulier glas
  • Extreem stevige kunststof
  • Uv-bestendig
  • Brandvertragend: brandklasse B1
  • Geschikt voor uiteenlopende toepassingen
  • Verschillende kleurtinten: helder, opaal, bruin en grijs

Soorten polycarbonaat platen: massief en kanaalplaat

Er bestaan grofweg twee soorten polycarbonaat platen, namelijk: massieve en kanaalplaten. In tegenstelling tot massieve polycarbonaat platen, zijn kanaalplaten voorzien van holle ruimtes. De holle ruimtes in kanaalplaten verdelen het gewicht, waardoor het polycarbonaat minder belast wordt. Kanaalplaten worden veelal gebruik voor onder andere spatschermen, standbouw, interieurbouw, bootramen, balkon afscheidingen en tuinkassen.

Polycarbonaat toepassingen

Vanwege de extreme slagvastheid, weerbestendigheid en stevigheid worden polycarbonaat platen veelal gebruikt als glasvervanger om de veiligheid te verbeteren. Met name vandalisme en inbraakgevoelige locaties, zoals fietsenstallingen, bushokjes en reclameborden zijn extra beschermd met polycarbonaat platen. Naast het stimuleren van de veiligheid, zijn polycarbonaat platen ook kostenbesparend vanwege hun extreem lange levensduur. Zo worden ook bootramen, machinekappen en tuinkassen veelal voorzien van polycarbonaat platen. Regulier glas is veel minder weerbestendig en slagvast, waardoor ze vaker aan vervanging toe zijn.

Welke dikte heb ik nodig?

De benodigde dikte van uw nieuwe polycarbonaat platen is afhankelijk van de beoogde toepassing. Twijfelt u over de benodigde dikte? Neem dan gerust contact op met een van onze deskundigen via 085 401 60 60. We voorzien u graag van persoonlijk advies en informeren u graag over de mogelijkheden.

Het verschil tussen polycarbonaat en plexiglas

Zowel plexiglas als polycarbonaat worden in veel gevallen door dezelfde producenten geproduceerd en uitgevoerd in plaatmateriaal. Vaak komen ook de variaties in dikte en kleur voor beide kunststoffen overeen, waardoor het voor sommige lastig is om het verschil te zien. Het verschil is echter ook niet te zien, maar vooral te merken. Zo komt het uiterlijk van beide platen sterk overeen, maar verschillen de eigenschappen onderling erg van elkaar. In tegenstelling tot plexiglas is polycarbonaat veel flexibeler, meer slagvast en nagenoeg onbreekbaar. De toepassingen van polycarbonaat wijken hierdoor af en bestaan voornamelijk uit veiligheidsbeglazing en overige buitentoepassingen.

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat wordt ook wel lexaan genoemd en is een van de sterkte kunststofsoorten. Het is een thermoplastisch polymeer en staat bekend om zijn stevigheid, slagvastheid, onbreekbaarheid, flexibiliteit en de bewerkingsmogelijkheden. Polycarbonaat is veel sterker dan plexiglas en is praktisch onbreekbaar. Ook kan het tegen hogere temperaturen dan de meest andere kunststoffen. De grondstoffen waaruit Polycarbonaat bestaat zijn: Fosgeen, Hydrochinon en of BMSC (bismethylsalicycarbonaat). Omdat polycarbonaat ruim 250 keer zo sterk is als regulier glas wordt het vooral gebruikt als glasvervanger voor vandalisme en inbraakgevoelige objecten, waardoor het ook wel bekend is als acrylglas.

Polycarbonaat bewerken

Ondanks de enorme slagvastheid van polycarbonaat, is dit type kunststof relatief eenvoudig te bewerken. We leveren polycarbonaat platen dan ook graag kosteloos op maat voor u, waardoor u altijd profiteert van plaatmateriaal van de gewenste afmetingen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u vragen over polycarbonaat? Neem dan telefonisch contact met ons op via 085 401 60 60.

Polycarbonaat zagen

We zagen uw materiaal gratis voor u op maat. Mocht u zelf willen zagen, dan kan dit natuurlijk ook. Gebruik dan een zaagblad met zeer kleine tandjes zoals een ijzerzaagblad. Denk er aan om niet met te grote snelheid of te hoge toeren te zagen. Hierdoor is de kans op een minder nauwkeurig resultaat namelijk groter. Ronde vormen of andere modellen die niet recht of vierkant gezaagd moeten worden zijn ook mogelijk. Dit doen we door het polycarbonaat te frezen of laseren.

Polycarbonaat plaat buigen

Polycarbonaat laat zich niet zo goed buigen als plexiglas op de buigmachine. Als u Polycarbonaat zonder buigmachine buigt en onder spanning zet heeft het betere eigenschappen dan plexiglas omdat het onbreekbaar is.

Polycarbonaat boren

Zelf kunt u dit producten prima boren. U neemt een ijzerboortje en boort met lage toeren eenvoudig door het materiaal. Tip! Gebruik schilders tape op de plek waar u wilt boren zodat de boor niet van het materiaal glijdt. Beschikt u niet over de juiste bewerkingsmiddelen of laat u het bewerken van polycarbonaat liever aan deskundigen over? Onze deskundigen doen dit graag voor u. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Polycarbonaat frezen

Een frees is een soort van boorkop die zowel van boven als naar beneden gaat en van links naar rechts beweegt. We hebben de beschikking over een frees met een bed van 2000 x 3000 mm. Hiermee bewerken we plaatmateriaal en creëren we cirkels en andere vrije vormen. Heeft u vragen over het frezen? Bel ons dan gerust.

Polycarbonaat verlijmen

Polycarbonaat is minder makkelijk te verlijmen dan Plexiglas. Dit gebeurt daarom minder of weinig.

Contact opnemen

Heeft u vragen over onze polycarbonaat platen of wilt u uw nieuwe platen laten bewerken door een van onze deskundigen? Neem dan direct contact met ons op via onderstaande knoppen. We helpen u graag verder en informeren u over de mogelijkheden.

085 401 60 60Offerte aanvragen