Logo Dokter-Plexiglas.nl

Plexiglas balkonafscheiding

Op uw balkon in de zon zitten om even lekker uit te rusten is natuurlijk bijzonder prettig. Het liefst doet u dit het gehele jaar. Toch laat het weer en/of uw balkon dit niet altijd toe. Een goede balkonafscheiding doet dan natuurlijk wonderen. Op die manier kunt u de dagen buiten op het balkon goed uitbreiden en langer genieten.

Welke opties qua balkonafscheiding zijn er?

Er zijn natuurlijke genoeg mogelijkheden en redenen om uw balkon goed af te scheiden. U kunt dit natuurlijk doen om meer privacy te krijgen. Vaak is het dan verstandig om voor een massieve of niet heldere kleur te kiezen. Is het puur om de wind buiten de deur te houden? Dan zijn ook heldere platen natuurlijk een optie. Zeker omdat u dan ook nog steeds van uw uitzicht kunt genieten.

Qua materiaal is polycarbonaat de beste optie. Plexiglas is zeker mogelijk, echter gezien het gebruik is polycarbonaat wel verstandiger. Polycarbonaat is bijzonder taai materiaal en nagenoeg onbreekbaar. Ook is het materiaal goed te bewerken zodat u het makkelijk op maat kunt maken of eventueel boorgaten in kan maken.

Balkonafscheiding

Balkonafscheiding helemaal op maat

Niet ieder balkon is hetzelfde, dus ook uw balkonafscheiding is anders dan andere. Een balkonafscheiding op maat maken is vaak echter een uitdaging. Niet ieder materiaal leent zich ervoor, en niet iedere leverancier kan u hiermee helpen. Dokter Plexiglas kan u ontzorgen als het aankomt op het op maat maken van een balkonafscheiding. Wij kunnen polycarbonaat namelijk netjes op maat zagen of frezen. Polycarbonaat is namelijk goed te bewerken en kan in iedere gewenste vorm gezaagd worden. Uiteraard kunt u dit zelf ook doen. Verstandig is om hiervoor een cirkelzaag of decoupeerzaag te gebruiken. De zaagbladen moeten kleine tandjes hebben. Verder moet er met een laag aantal toeren worden gezaagd. Anders creëert het teveel hitte en worden de randen te warm.

Qua afmeting zijn de polycarbonaat platen er tot 3050 x 2050 mm. Groot zat om de meeste balkonafscheidingen mee te voorzien. Qua dikte loopt dit van 2 tot en met 20 mm. De dikte is afhankelijk van de kleur wat er eventueel op voorraad ligt. De dikte die u moet gebruiken is afhankelijk van de grootte van de plaat en hoe deze bevestigt wordt. Als hij op meer plekken bevestigd kan worden, dan mag de plaat dunner zijn. Dit scheelt in de kosten.

Zoals eerder aangegeven is de keuze aan u in welke kleur u de balkonafscheiding wilt maken. In helder behoudt u het uitzicht dat u heeft. Verder zijn de platen er ook in opaal in 3 en 4 mm dik. Deze platen zijn aan het oppervlak wit, maar laten tot 65% licht door. Zo behoudt u de lichtinval in huis en op uw balkon. Toch zit u op deze manier wel meer privé. Wilt u juist wat lichtinval blokkeren? Dan is een massieve plaat ook een optie. Deze platen laten geen licht meer door. U kunt dit bijvoorbeeld regelen door massief plexiglas te kiezen of hpl.

Wat qua design ook mooi kan zijn is een smoketint. Dit geeft qua kleur een ander effect, maar laat het licht wel volledig door. De smoketinten zijn er in bruin of grijs. Ook belangrijk is dat alle kleuren UV-bescherming hebben en niet snel verkleuren in de zon. Ook kunnen ze goed tegen alle weersomstandigheden.

Eigenschappen platen voor balkonafscheiding

Wat betreft de eigenschappen heeft dit sterk te maken voor de keuze van het materiaal.

Voor Plexiglas geldt dat het relatief stijf materiaal is, ook op dunnere diktes, in vergelijking met Polycarbonaat. Plexiglas is goed te bewerken en te zagen en kan in allerlei vormen worden gemaakt. Ook heeft Plexiglas het breedste assortiment aan kleuren en diktes. Qua assortiment is Plexiglas dan ook een goede keuze voor uw balkonafscheiding.

Als u kiest voor polycarbonaat, dan gaat u voor een bijzonder sterke en taaie plaat. Deze kan zeer intensief worden gebruikt en gaat praktisch niet kapot. Polycarbonaat is goed te bewerken en kan eventueel koud worden gebogen.

Een laatste optie is HPL. Dit materiaal is bijzonder stijf en robuust. Qua gewicht is dit relatief de zwaarste plaat. De platen zijn massief van kleur en laten geen licht door. Als balkonafscheiding zorgt het voor meer privacy en minder inkijk. De platen zijn er zowel in wit als een aantal standaard RAL-kleuren.