Logo Dokter-Plexiglas.nl

Plexiglas Lijmen

Plexiglas is relatief eenvoudig te bewerken, waardoor ook plexiglas lijmen tot de mogelijkheden behoort om het gewenste eindresultaat te bereiken. Bij Dokter Plexiglas zijn we zeer ervaren in het lijmen en verlijmen van plexiglas platen aan elkaar. Plexiglas lijmen is niet eenvoudig, waardoor we u aanraden om onze professionals in te schakelen. Zelf plexiglas lijmen is echter wel mogelijk, mits u de over de juiste gereedschappen en kennis beschikt.

Laat u het verlijmen van plexiglas platen liever aan de professionals van Dokter Plexiglas over of wilt u direct plexiglas op maat bestellen? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaande knoppen. We denken graag met u mee en zorgen voor een optimaal eindproduct.

020-2611718Offerte aanvragen

Hoe plexiglas lijmen?

Bij Dokter Plexiglas staan we garant voor kwaliteit tot in de kleinste details, waardoor we bij plexiglas lijmen uitsluitend gebruik maken van speciale acrylaat lijm: acrifix. Acrifix is een extreem krachtige lijmsoort die speciaal ontwikkeld is voor het verlijmen van plexiglas platen. In tegenstelling tot een reguliere lijmsoort, zorgt acrifix ervoor dat de twee plexiglas elementen aan elkaar smelten, waardoor er een extreem sterke verbinding ontstaat. Bovendien droogt de speciale lijm transparant op, waardoor de lijm niet zichtbaar is en u profiteert van een nauwkeurig afgewerkt eindresultaat. Het uitharden van Acrifix gebeurt onder invloed van uv-licht.

Zelf plexiglas verlijmen

Wilt u zelf plexiglas lijmen? Let dan goed op het gebruik van de juiste plexiglas lijm. Acrifix is een 1 componenten lijm en dus uitsluitend geschikt om plexiglas platen aan elkaar te lijmen en niet voor plexiglas verlijmen aan ander materiaal. Wanneer u uw plexiglas platen wilt verlijmen op andere materialen zoals metaal, glas of een betonnen muur, raden we u dan ook aan om gebruik te maken van een sterke 2 componenten lijm.

Zoals eerder benoemd, zorgt acrifix ervoor dat de twee plexiglas elementen met elkaar versmelten. Om uw eigen veiligheid te waarborgen, raden we u dan ook aan om te allen tijde een veiligheidsbril en rubber handschoenen te dragen tijdens het verlijmen van plexiglas.

Zelf plexiglas lijmen is geen eenvoudige taak en zonder goede voorbereiding is de kans op beschadiging, verwonding en een ongewenst eindresultaat erg groot. We raden u dan ook aan om altijd rekening te houden met onderstaande tips voor het verlijmen van plexiglas platen:

  • Voor optimale hechting van plexiglas lijm is het noodzakelijk om het oppervlak van uw plexiglas platen grondig te reinigen en schuren. Door het lichtjes opschuren van het plaatmateriaal is de plexiglas lijm beter in staat om te hechten en wordt de verbinding stevig.
  • Gebruikt u acrifix? Zorg er dan altijd voor dat u alle lucht uit de tube knijpt voordat u start met het verlijmen van plexiglas. Op die manier voorkomt u luchtbelletjes in de lijm. Let op: komt acrifix terecht op een onbedoelde plek? Veeg de lijm dan niet uit, maar laat het verdampen. Het uitvegen van acrifix op plexiglas zorgt namelijk voor vlekken die u er niet meer afkrijgt.
  • Breng de plexiglas lijm altijd zorgvuldig en evenredig aan op de gewenste oppervlakten.
  • Maak gebruik van een platenklem of lijmklemmen om de plexiglas platen stevig tegen elkaar te duwen nadat u beide platen aan elkaar heeft bevestigd. De plexiglas lijm is na +- 3 uur helemaal uitgehard en klaar voor gebruik.

Wanneer biedt plexiglas lijmen de uitkomst?

Onderling plexiglas verlijmen biedt u talloze mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het produceren van stofkappen op maat door plexiglas te verlijmen. Plexiglas verlijmen tot een stofkap is een zeer nauwkeurig proces, waarbij we de platen zo zagen dat ze naadloos op elkaar aansluiten. Hierdoor profiteert u van een zeer strak eindresultaat. Met name voor kunstwerken is het belangrijk dat de stofkappen er strak uitzien en stevig zijn. We leveren stofkappen dan ook uitsluitend verstek verlijmd aan: een intensieve productie, maar met het mooiste resultaat. Naast stofkappen zijn er nog veel meer toepassingen voor plexiglas lijmen, zoals:

Plexiglas verlijmen: een voorbeeld uit de praktijk

Onderstaand vindt u een voorbeeld van een eindproduct dat we gerealiseerd hebben voor Maastricht University. Vanuit de universiteit bestond de wens om een persoonlijke plexiglas kast te ontwikkelen die bestond uit de letter 'M'. Dit is een voorbeeld van een relatief complex ontwerp dat goed aangeeft dat er ontzettend voor mogelijk is door het lijmen van plexiglas platen.

Plexiglas lijmen op metaal, glas of muur

Wanneer u zelf plexiglas wenst te verlijmen op andere materialen zoals metaal, glas of een betonnen muur, adviseren we u om een sterke 2 componenten lijm te gebruiken. De meeste 2 componenten lijmsoorten hechten goed zonder het gebruik van een primer. Het is hiervoor echter wel van groot belang dat u de oppervlakten van uw plexiglas platen zeer grondig schoonmaakt, waardoor vetvlekken de verbinding niet kunnen verzwakken. Daarnaast raden we aan om de hechtingsgedeeltes lichtjes op te schuren, waardoor de 2 componenten lijm optimaal hecht en u profiteert van een extreem sterke verbinding.

Wilt is plexiglas lijmen op ander materiaal dan plexiglas, zoals metaal, glas of een betonnen muur? Dan verwijzen we u graag door naar een lijmspecialist bij u in de buurt.

020-2611718

Andere bewerkingstechnieken voor plexiglas platen

Naast het lijmen van plexiglas platen aan elkaar, beschikken de professionals van Dokter Plexiglas over nog veel meer bewerkingstechnieken. Hierdoor zijn we in staat om uw plexiglas platen volledig op maat en naar wens te produceren. Denk bijvoorbeeld aan onderstaande bewerkingsmethodes:

Contact opnemen

Heeft u vragen over het lijmen van plexiglas of wilt u plexiglas laten lijmen door onze professionals? Neem dan direct contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.

020-2611718Offerte aanvragen