Logo Dokter-Plexiglas.nl

Plexiglas helder

Een van het meest verkochte kunststof plaatmateriaal op de Nederlandse markt: plexiglas helder, ook wel bekend als transparant plexiglas. Helder plexiglas is met name populair dankzij zijn vele toepassingsmogelijkheden. Zo is plexiglas helder bij uitstek dé duurzame glasvervanger omdat het zowel sterker als goedkoper is dan regulier glas. Bent u op zoek naar plexiglas helder platen? Bij Dokter Plexiglas vindt u een uitgebreid assortiment transparant plexiglas van verschillende diktes: 2 mm t/m 10 mm. Bovendien zagen we uw plexiglas helder gratis op maat en is dikker plaatmateriaal eveneens op aanvraag mogelijk.

Plexiglas helder kopen

Plexiglas helder op maat

Bij Dokter Plexiglas zagen we uw nieuwe plexiglas helder platen gratis op maat, waardoor u nooit meer onnodig veel plaatmateriaal bestelt en kosten bespaart. Het gratis op maat zagen van transparant plexiglas geldt uitsluitend voor rechthoeken. Helder plexiglas bewerken tot vrije vormen is uiteraard ook mogelijk. Hiervoor brengen we een kleine meerprijs in rekening. U bestelt transparant plexiglas eenvoudig en snel via onze webshop tot een maximale grootte van 3050 mm x 2050 mm (L x B). Vul op de productpagina de gewenste dikte, breedte en lengte in en krijg direct de berekende prijs te zien.

Wenst u plexiglas helder plaatmateriaal van afwijkende diktes of afmetingen? Vraag deze dan direct aan via onderstaande knoppen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

020-2611718Offerte aanvragen

Plexiglas helder kenmerken

Plexiglas: Helder
Plexiglas soort: XT plexiglas
Maximale afmeting (L x B): 3050 mm x 2050 mm
Dikte plaatmateriaal: 2 mm t/m 10 mm (anders: op aanvraag)
Uv-bestendig: Ja
Krasbestendig: Nee (zie hiervoor helder polycarbonaat)

Soorten transparant plexiglas

We bieden twee soorten plexiglas aan die we op twee manieren produceren, namelijk: gegoten plexiglas en XT plexiglas. Zoals de term al aangeeft, wordt gegoten plexiglas geproduceerd door vloerbare kunststof in een mal te gieten. Dit gebeurt tussen twee glasplaten waarin de kunststof uithardt. XT plexiglas wordt geproduceerd door middel van extrusie, waarbij we de plaat onder hoge druk door een mond persen. Bij de productie van XT plexiglas komt er meer spanning in de plaat, waardoor de XT plaat minder geschikt is voor warme bewerkingen zoals buigen, laseren en polijsten. Helder XT plexiglas produceren we in diktes van 2 mm t/ 15 mm. Plexiglas helder dikker dan 10 mm en gegoten plexiglas platen zijn uitsluitend op aanvraag leverbaar. Voor gegoten, transparant plexiglas zijn wel diktes t/m 400 mm mogelijk. XT plexiglas is echter goedkoper en kan voor praktisch ieder doeleind gebruikt worden.

Plexiglas helder toepassingen

De toepassingen van plexiglas helder zijn eindeloos. In de basis is helder plexiglas een zeer goede glasvervanger, evenals polycarbonaat dat ook wel bekend staat onder de termen acrylglas en lexaan. Transparant plexiglas is goedkoper en lichter dan glas. Bovendien is het stug en uv-bestendig, waardoor het ideaal is voor buitengebruik. Houd er wel rekening mee dat plexiglas helder altijd iets dikker moet zijn dan glas om hetzelfde resultaat te creëren.

De nadelen aan die stijfheid is dat de platen nog steeds kunnen breken of scheuren. Het versplintert niet zoals glas, maar het kan nog wel kapot. Zoekt u een slagvaste, onbreekbare heldere plaat als glasvervanger? Dan raden we aan om voor polycarbonaat te kiezen. Naast ruitvervanging is helder plexiglas ook goed te gebruiken als windscherm of balkonafscheiding. Hiermee creëert u een ruimte om uit de wind te zitten.

Ook terrasoverkappingen en een uitbouw zijn ideale toepassingen voor heldere plexiglas platen. Afhankelijk van de overspanning die u wilt maken, kiest u een dikte. Een overspanning van een meter is mogelijk als u minstens een plaat neemt met een dikte van 10 mm. Ook als beschermplaat is plexiglas helder ook goed te gebruiken. Of dit nu om binnen of buitentoepassingen gaat.

Plexiglas helder eigenschappen

Afhankelijk van het type helder plexiglas, wordt het in een bepaalde maximum afmeting gemaakt. Plexiglas helder XT heeft een afmeting van 3050 x 2050 mm. Gegoten platen zijn 3050 x 2030 mm. Over het algemeen geldt: hoe dikker de plaat, hoe kleiner. Dit heeft te maken met het feit dat de toepassingen van plexiglas helder veranderen. De dikkere platen zijn vaak voor artistiekere doeleinden zoals het maken van prijzen (bokalen) of om in te graveren. Dit zijn vaak kleinere toepassingen en om die reden worden de heldere plexiglas platen ook kleiner geproduceerd.

Zowel  XT als gegoten plexiglas helder biedt Uv-bescherming. Dit betekent dat ze ideaal zijn voor buitengebruik en minder snel verkleuren. Plexiglas helder kan bovendien er goed tegen wisselende temperaturen. Het bewerkingspunt van plexiglas ligt rond de 65 graden. Die temperaturen worden buiten gelukkig niet bereikt. Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat plexiglas kan krimpen en uitzetten. Dit kan zo'n 3 à 4 mm per meter zijn. Bij het installeren van Plexiglas platen moet u hier dan ook rekening mee houden, anders gaan de platen bol staan of klappen ze uit hun profiel.

Plexiglas helder bewerken

Plexiglas helder boren

Plexiglas helder bewerken is zeer eenvoudig. Voor zowel gegoten als XT plexiglas helder geldt dat u gemakkelijk in het plaatmateriaal boort. Voor het boren van transparant plexiglas adviseren we om te allen tijde afplaktape te plakken op de plek waar u gaat boren. Op die manier verkleint u de kans op het wegglijden, waardoor krassen op de heldere plexiglas plaat ontstaan. Ook is het verstandig om een ijzerboortje te gebruiken en minimaal 10 mm van de randen te boren. Zo voorkomt u dat het gaat scheuren of breken.

Transparant plexiglas buigen

Helder plexiglas buigen gaat bovendien ook zeer gemakkelijk. Hiervoor raden we echter wel gegoten materiaal aan. Het buiten van plexiglas is namelijk een warme bewerking, waardoor het verstandiger is om een plaat te kiezen waar minder spanning in zit. Buigen kan zowel in een oven met een mal als met een lasdraad om een rechte buiging te maken. Als het transparante plexiglas afkoelt, kan de plaat enigszins terugtrekken naar zijn originele vorm. Het is belangrijk hier rekening mee te houden en de plaat goed vaste te zetten of waar nodig verder door te buigen.

Plexiglas helder polijsten

Voor het polijsten van plexiglas helder gebruiken we twee innovatieve methodes: een diamant- en vlampolijsten. Met een diamantpolijstmachine polijsten we rechte zijdes tegelijkertijd, waarmee we een gladde en glossy rand creëren. Met vlampolijsten kan dit ook, alleen vergt deze methode meer tijd. Met vlampolijsten van transparant plexiglas is het echter ook mogelijk om rondere vormen en scherpe hoeken te polijsten. Net zoals het buigen van helder plexiglas, is polijsten een warme bewerkingen, waardoor we gegoten plexiglas aanraden.

Plexiglas helder laseren

Gegoten, transparant plexiglas is ook te bewerken door middel van een laser. Het voordeel van laseren ten opzichte van zagen of frezen, is dat het geen doffe, wittige randen achterlaat. Het resultaat is hetzelfde als gepolijste randen. Ook is het met laseren mogelijk om hele precieze vormen te maken. Met sommige lasers kan ook gegraveerd worden op helder plexiglas. Zo brengen we teksten of figuren aan op plexiglas helder.

Plexiglas helder stofkap

Wanneer er een stofkap wordt gemaakt dan gebeurt dit in principe altijd met plexiglas helder. Zowel XT als gegoten plexiglas helder is hiervoor geschikt. Bij Dokter Plexiglas maken we stofkappen van museumkwaliteit. Dit betekent dat we de platen zagen en daarna aan elkaar lijmen met acryfix. Op die manier worden de randen netjes en lopen ze mooi in elkaar over. Uiteraard kunnen de platen ook stomp op elkaar worden verlijmd, echter zie je dan beter dat het uit losse platen bestaat.

Plexiglas helder lijmen

Het lijmen van plexiglas helder kan op verschillende manieren. Wanneer u plexiglas aan een ander materiaal wilt bevestigen dan kunt u het zowel kitten als verlijmen. Polymax is vaak een goede keuze. Het is flexibel en kan daarom meebewegen met het Plexiglas, indien dit uitzet of krimpt. Wanneer u plexiglas aan plexiglas wilt verlijmen, dan is acryfix de beste oplossing, maar zeker niet de meest eenvoudige. Acryfix zorgt er namelijk voor dat het plexiglas aan elkaar versmelt. Het resultaat is erg mooi, maar het vergt enige precieze om dit goed te doen. Bij Dokter Plexiglas hebben we mensen die gespecialiseerd zijn in het lijmen met acryfix. U kunt zowel XT als gegoten plaatmateriaal gebruiken.

Plexiglas helder bedrukken

Een foto of plaatje op plexiglas helder drukken is ook erg mooi. Zowel folie als een directe print hechten goed op plexiglas. Dus welke keuze u ook maakt, het is beide mogelijk. Bij Dokter Plexiglas bieden we beide opties aan. Direct op de plaat printen gebeurt met een flatbedprinter. Ook voor deze toepassingen geldt dat beide soorten transparant plexiglas geschikt zijn.

Vragen? Neem contact op

Heeft u vragen over plexiglas helder of heeft u behoefte aan deskundig advies m.b.t. het kiezen van de juiste afmetingen en dikte? Neem dan contact met ons op via 020-2611718 of vul ons contactformulier in. Onze deskundigen helpen u graag verder.