Logo Dokter-Plexiglas.nl

Plexiglas Helder/Transparant

Plexiglas Helder is veruit de meest verkochte kunststof op de Nederlandse markt. Helder Plexiglas heeft bijzonder veel toepassingsmogelijkheden. Hierdoor is het een populair product. Het is een goede glasvervanger doordat het sterker is dan glas en ook goedkoper. Dokter Plexiglas heeft Plexiglas Helder van 2 tot en met 10 mm op de website staan, maar uiteraard hebben wij meerdere diktes op voorraad liggen. Deze kunt u opvragen via info@dokter-plexiglas.nl

Wilt u meer informatie over Plexiglas Helder, lees dan hieronder verder.

Plexiglas Helder Soorten


Plexiglas wordt op 2 verschillende manieren geproduceerd. Namelijk als gegoten plaat en XT. De gegoten plaat wordt zoals gezegd gegoten. Dit gebeurd tussen 2 glasplaten waarin de plaat uithardt. De andere methode is door middel van extrusie. De plaat wordt door een mond geperst onder hoge druk en vormt zo een plaat. Bij de productie van de XT plaat komt er meer spanning in de plaat. Voor warme bewerkingen (buigen, laseren, polijsten) is de XT plaat dan ook minder geschikt. Het gamma in XT platen is ook minder ruim dan de gegoten platen. XT helder is er van 2 tot en met 15 mm. Voor gegoten platen geldt hetzelfde echter loopt die door vanaf 15 mm tot wel 400 mm. Op onze website staan de XT platen. Deze platen zijn goedkoper en kunnen praktisch voor ieder doeleind gebruikt worden. Mits u toch een gegoten plaat wilt hebben, dan kunt u dit aanvragen via info@dokter-plexiglas.nl

Plexiglas Helder Toepassingen


De toepassingen van Plexiglas Helder zijn redelijk divers. In de basis is helder Plexiglas een goede glasvervanger. Het materiaal is relatief licht, en lichter dan glas. Ook is het redelijk stijf. Qua dikte zal Plexiglas altijd wel iets dikker moeten zijn dan glas om hetzelfde resultaat te hebben. De nadelen aan die stijfheid is dat de platen nog steeds kunnen breken of scheuren. Het versplintert niet zoals glas, maar het kan nog wel kapot. Mits u een slagvaste onbreekbare heldere plaat zoekt, dan kunt u beter voor Polycarbonaat gaan.

Naast ruitvervanging kunnen de platen ook goed als windschermen worden gebruikt of balkonafscheiding. Hiermee creëert u een ruimte om uit de wind te kunnen zitten. Het voordeel is dat u de platen goed buiten kunt gebruiken aangezien alle platen Uv-bescherming hebben. Hierdoor kunnen ze tegen weer en wind.

Ook terrasoverkappingen en een uitbouw kunnen worden bedekt met helder Plexiglas. Afhankelijk van de overspanning dat u wilt maken, kiest u een dikte. Een overspanning van een meter is mogelijk als u minstens een plaat neemt met een dikte van 10 mm. Ook als beschermplaat is Plexiglas Helder dan ook goed te gebruiken. Of dit nu om binnen of buitentoepassingen gaat.

De dikke gegoten platen worden vaak gebruikt om prijzen van te maken. Er worden dan stukken uitgelaserd of in een bepaalde vorm gemaakt. Ook graveren mensen veel op dit soort platen. Het zijn dan ook vaak artistieke toepassingen.

Plexiglas Helder eigenschappen


Afhankelijk van de soort Plexiglas wordt het in een bepaalde maximum afmeting gemaakt. Plexiglas Helder XT heeft een afmeting van 3050 x 2050 mm. Gegoten platen zijn 3050 x 2030 mm. Bij de extreem dikke platen in Plexiglas Helder gegoten neemt de afmeting geleidelijk af. Dit heeft te maken met het feit dat de toepassingen van het Plexiglas veranderen. De dikkere platen zijn vaak voor artistiekere doeleinden zoals het maken van prijzen (bokalen) of om in te graveren. Dit zijn vaak kleinere toepassingen en om die reden worden de platen ook kleiner geproduceerd. Ook zijn de platen bijzonder prijzig en is het zonde om veel dode voorraad te hebben liggen aangezien de afname van het materiaal ook minder is.

Zowel de XT als de gegoten platen hebben Uv-bescherming. Dit betekend dat ze goed buiten kunnen worden toegepast en minder snel verkleuren. Plexiglas Helder kan ook tegen wisselende temperaturen. Het bewerkingspunt van Plexiglas ligt rond de 65 graden. Die temperaturen worden buiten gelukkig niet bereikt. Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat Plexiglas kan krimpen en uitzetten. Dit kan zo'n 3 a 4 mm zijn per meter. Bij het installeren van Plexiglas platen moet u hier dan ook rekening mee houden, anders gaan de platen bol staan of klappen ze uit hun profiel.

Plexiglas Helder bewerkingen

 

Plexiglas Helder Boren


Plexiglas Helder kan bijzonder goed bewerkt worden. Afhankelijk van de toepassing kan u een keuze maken. In de meeste gevallen is XT altijd te gebruiken. Het boren in de plaat kan prima met beide materialen. Er bestaand spookverhalen dat dit alleen met gegoten materiaal kan, maar dat is niet waar. Beide materialen lenen zich hier goed voor. Verstandig is om schilderstape te plakken op de plek waar u gaat boren zodat de boor niet weg glijdt en krassen op de plaat maakt. Ook is het verstandig om een ijzerboortje te gebruiken en minimaal 10 mm van de randen te boren. Zo voorkomt u dat het gaat scheuren of breken.

Plexiglas Helder Buigen


Plexiglas Helder buigen gaat ook prima. Hiervoor is gegoten materiaal aan te raden. Dit is een warme bewerking en om die reden is het verstandiger om een plaat te kiezen waar minder spanning in zit. Anders kan hij op het punt waar hij gebogen is meer broos worden. Buigen kan zowel in een oven met een mal, maar ook met een lasdraad om een rechte buiging te maken. Ook een speciale föhn is eventueel mogelijk. Als het Plexiglas afkoelt kan de plaat enigszins terugtrekken naar zijn originele vorm. Het is belangrijk hier rekening mee te houden en waar nodig te plaat is verder door te buigen zodat hij iets kan terug buigen. Anders is het verstandig hem goed vast te zetten en rustig te laten afkoelen.

Plexiglas Helder Polijsten


Plexiglas Helder kan ook worden gepolijst. Hiervoor zijn 2 methodes. Met een diamantpolijstmachine kunnen rechte zijdes worden gepolijst en ook meerdere platen tegelijk. Zo creëer je een gladde en glossy rand net zoals op het oppervlak van de plaat. Met vlampolijsten kan dit ook. Dit vergt meer tijd en is lastiger om te doen. We kun je op deze manier ook rondere vormen en scherpe hoeken polijsten. Polijsten is aan te raden om met gegoten platen te doen.

Plexiglas Helder Laseren


Plexiglas kan ook goed worden gelaserd. Het voordeel van laseren ten opzichte van zagen of frezen is dat het geen doffe wittige randen achterlaat. Het resultaat is hetzelfde als gepolijste randen. Ook kunnen met laseren hele precieze vormen worden gemaakt. Met sommige lasers kan ook gegraveerd worden op Plexiglas. Zo kunnen teksten of figuren op het Plexiglas worden gemaakt. Voor laseren is het aan te raden gegoten Plexiglas te gebruiken. Het is namelijk een warme bewerking.

Plexiglas Helder Stofkap


Wanneer er een stofkap wordt gemaakt dan gebeurd dit in principe altijd met Plexiglas Helder. Zowel XT als gegoten materiaal kunnen hiervoor worden gebruikt. Bij Dokter Plexiglas maken wij stofkappen op museumkwaliteit. Dit betekend dat de platen worden gezaagd, verstek worden gezaagd en daarna aan elkaar worden verlijmd met acryfix. Op die manier worden de randen dun en netjes en lopen ze mooi in elkaar over. Uiteraard kunnen de platen ook stomp op elkaar worden verlijmd, echter kun je dan beter zien dat het uit losse platen bestaat.

Plexiglas Helder Lijmen


Het lijmen van Plexiglas kan op verschillende manieren. Wanneer u Plexiglas aan een andere materiaal wilt bevestigen dan kunt u het zowel kitten als verlijmen. Polymax is vaak een goede keuze. Het is enigszins flexibel en kan daarom meebewegen met het Plexiglas mits dit uitzet of krimpt. Wanneer u Plexiglas aan Plexiglas wilt verlijmen, dan is acryfix de beste oplossing. Dit is echter niet gemakkelijk om te verlijmen. Acryfix zorgt er namelijk voor dat het Plexiglas aan elkaar versmelt. Het resultaat is erg mooi, maar het vergt enige preciezie om dit goed te doen. Bij Dokter Plexiglas hebben wij mensen die gespecialiseerd zijn in het lijmen met acryfix. U kunt zowel XT als gegoten materiaal gebruiken. Beiden laten zich goed verlijmen.

Plexiglas Helder Bedrukken


Een foto of plaatje op Plexiglas drukken is ook erg mooi. Zowel folie als een directe print hechten goed op Plexiglas. Dus welke keuze u ook maakt, het is beiden mogelijk. Bij Dokter Plexiglas kunnen wij beide opties aanbieden. Afhankelijk van hoe u het wenst kunnen wij kiezen of folie of direct printen de beste keuze is. Direct op de plaat printen gebeurd met een flatbedprinter. Ook voor deze toepassingen geldt dat beide soorten geschikt zijn.